X

Zmaga.com | Zmagajmo z znanjem  
Članki Vesolje  
  Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Izredne vremenske razmere na oddaljenem planetu

 
  Delite vsebino na Twitterju   Delite vsebino na Facebooku
  Ekipa astronomov iz kanadske univerze v Torontu je opazovala izredne svetlobne spremembe na pritlikavem planetu, ki se nahaja v naši bližini.
 
Po vsej verjetnosti gre za največje neurje, kar so jih astronomi kadarkoli videli na kateremkoli planetu. Pritlikavi in veliki planeti, kot je na primer Jupiter, pa imajo podobne atmosfere, zato odkritje predstavlja novi fenomen pri raziskovanju vremenskih razmer na planetih izven našega osončja.

Astronomi so namreč odkrili kar 30 odstotno svetlobno spremembo, ki se je zgodila v manj kot osmih urah in pravijo, da je nevihta morebiti večja kot tista, ki jo poznamo na planetu Jupiter, največjemu planetu v našem osončju. Omenjajo pa tudi drugo verjetnost, ki razlaga, da opazujejo le vroče plasti pritlikavega planeta skozi oblačne luknje.
 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
 
 
 
  Zmagajmo z znanjem na Zmaga.com
 
  Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, nudi enkraten način spoznavanja z različnimi svetovnimi jeziki, vas s podrobno obrazloženimi recepti nauči kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.