X

Zmaga.com | Zmagajmo z znanjem  
Članki Okolje in zdravje  
  Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Želja po prenosnih straniščih na Mount Everestu

 
  Delite vsebino na Twitterju   Delite vsebino na Facebooku
  Skupina okoljevarstvenikov je poslala predlog upravi Nepala, da bi premislili o namestitvi prenosnih stranišč na poti na najvišji vrh na našem planetu.
 
Naravovarstvena skupina Eco Himal pravi, da bi na tisoče pohodnikov, ki vsako leto začne svojo pot proti najvišjemu vrhu iz južnega kampa v Nepalu, naredilo veliko uslugo naravi, če bi z pomočniki skupaj opravljali svoje naravne potrebe na bolj civilizran način. Problem človeških iztrebkov je postal problem, saj mraz preprečuje razgrajevanje in lahko traja tudi do več desetletij.

Najprej so planirali tri prenosna stranišča, s katerimi bi preverili njihovo uporabnost in jih nato dodali še več na različnih lokacijah. Vendar pa nekateri partnerji naravovarstvene skupine opozarjajo na premikajoče se ledenike, ki lahko skozi leto vse strukture uničijo in se jim predlog zdi vprašljiv.

Drugače pa 8848 metrov visoka gora privabi plezalce iz različnih koncev sveta, ki porabijo na tisoče dolarjev za osvojitev vrha, nato pa jih le peščica pospravi svoje odpadke. Sicer uradnega poročila še ni, ki predstavlja število odpadkov, vendar pa je Everest v zadnjih 50 letih upravičeno dobil ime najvišje zemeljsko smetišče.

Privatno financirana skupina Eco Everst Expedition so z ostalimi skupinami od leta 2008 zbrali 13 tonov odpadkov, 400 kilogramov človeških iztrebkov in 4 trupla. Vladni uslužbenci pravijo, da je od pohodnikov na Everest pričakovano, da tako kot povsod drugje morajo tudi tukaj pospraviti za seboj.
 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
 
 
 
  Zmagajmo z znanjem na Zmaga.com
 
  Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, nudi enkraten način spoznavanja z različnimi svetovnimi jeziki, vas s podrobno obrazloženimi recepti nauči kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.