X

Zmaga.com | Zmagajmo z znanjem  
Računalništvo Microsoft Windows Windows 7  
  Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Pohitrite delovanje računalnika z ReadyBoost

 
  Delite vsebino na Twitterju   Delite vsebino na Facebooku
  Če računalnik prične delovati počasi in mu zmanjkuje RAM pomnilnika, ga lahko na enostaven način pohitrite z uporabo bliskovitega pomnilnika do skupno kar 256 GB.
 
 
1
 
 
  Z uporabo zunanjih shranjevalnih medijev z bliskovnim pomnilnikom do skupno kar 256 GB iz največ osmih naprav, ki so uporabljene kot predpomnilnik, lahko z uporabo funkcije ReadyBoost v Windows 7 dosežete opazno pohitritev sistema. Pohitritev delovanja bo opazna predvsem na računalnikih s slabšo strojno opremo.

Priklopite bliskovni pomnilnik (npr. USB ključek, SD spominsko kartico ...) v vhod v računalniku.

Večji bliskovni pomnilnik uporabite, več dodatnega predpomnilnika boste lahko uporabili za hitrejše delovanje računalnika. Seveda pa je pohitritev odvisna tudi od hitrosti uporabljenega bliskovnega pomnilnika.

Kaj sploh je predpomnilnik in čemu služi?
Če poenostavimo, je predpomnilnik prostor, ki se nahaja med procesorjem in glavnim pomnilnikom. Kadar računalniku zmanjkuje RAM (glavnega) pomnilnika, je primoran shranjevati začasne datoteke iz delovnega (RAM) pomnilnika na veliko počasnejši trdi disk. Tu pride prav predpomnilnik, saj lahko računalnik začasne podatke zapiše v predpomnilnik, ki je običajno mnogo hitrejši od trdega diska, a kljub temu nekoliko počasnejši od RAM pomnilnika, ko govorimo o napravah z bliskovnim pomnilnikom (USB ključki, SD spominske kartice ...).

 
 
2
 
 
  V Računalniku kliknite z desno miškino tipko na vstavljeni shranjevalni medij, izberite Lastnosti in nato zavihek ReadyBoost.

Lahko pa funkcijo ReadyBoost izberete kar iz Samodejnega predvajanja.
 
 
3
 
 
  Zatem izberite eno izmed možnosti:

• Ne uporabi te naprave - kadar te naprave ne želite več uporabljati za razširitev predpomnilnika

• Dodeli to napravo storitvi ReadyBoost - kadar želite uporabiti ves prostor, ki je na voljo v napravi

• Uporabi to napravo - kadar želite sami določiti (z drsnikom spodaj), koliko prostora naj se uporabi za razširitev predpomnilnika
 
 
4
 
 
  Prostor, ki ste ga rezervirali za hitrejše delovanje računalnika oz. dodatni predpomnilnik, medtem ne bo na voljo za shranjevanje datotek.

Na dnu piše tudi, koliko prostora za razširitev priporoča sistem Windows.
 
 
 
5
 
 
  Za potrditev povečanja predpomnilnika, kliknite le še na gumb V redu.
 
 
6
 
 
  Trenutek počakajte, da storitev ReadyBoost skonfigurira nov dodatni predpomnilnik.
 
 
7
 
 
  Če sedaj pogledate lastnosti uporabljenega bliskovnega pomnilnika, boste videli, da je dodatno toliko zaseden, kolikor njegovega prostora ste uporabili za predpomnilnik. Na njem se nahaja tudi predpomnilniška datoteka storitve ReadyBoost s katero vi ne morete početi ničesar.

Ostali nezasedeni prostor (v kolikor niste izbrali možnosti, ki uporabi celoten prostor naprave) lahko uporabljate kot ponavadi; npr. za shranjevanje ali branje osebnih datotek.
 
 
8
 
 
  Ko naprave ne želite več uporabljati kot dodatni predpomnilnik in želite ves njen prostor ponovno pridobiti za shranjevanje osebnih datotek, zopet v Računalniku kliknite nanjo z desno miškino tipko, izberite Lastnosti in zavihek ReadyBoost ter označite možnost Ne uporabljaj te naprave in spremembe potrdite z gumbom V redu.

Počakajte, da se konfiguracija zaključi in predpomnilniške datoteke na uporabljenem pomnilniku ne bo več.
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
22.2.2012, 8:43
Obstaja kje kakšna primerjava, za koliko se delovanje sistema pohitri?
 
 
 
 
22.2.2012, 13:34
Tukaj imaš nekaj testov:
http://www.anandtech.com/show/2163/6

Treba pa je vedeti, da je pohitritev zelo odvisna od količine pomnilnika v sistemu, hitrost USB ključka in hitrosti obstoječega diska.

Kot rečeno, se bo pohitritev najbolj poznala pri računalnikih z manjšo količino pomnilnika, pri bolj zmogljivih računalnikih pa pohitritve sploh ne bo.
 
 
 
 
28.2.2012, 7:18
Hvala
 
 
 
 
11.2.2013, 21:12
A je kaj takega na voljo tudi za Ubuntu?
 
Prijava in registracija
 
 
 
 
 
 
  Zmagajmo z znanjem na Zmaga.com
 
  Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, nudi enkraten način spoznavanja z različnimi svetovnimi jeziki, vas s podrobno obrazloženimi recepti nauči kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.